MENÜ

A Pilatesben van néhány kulcsfogalom, amire az edző gyakran utal edzéseken, és amelyeknek ismerete a gyakorlatok pontos kivitelezése, a maximális hatékonyság érdekében szükséges.

 

4a.jpg

Első, és legfontosabb az Erőközpont. Erőközpont nélkül nincs Pilates!! De mi is az az Erőközpont, hol van, és van-e egyáltalán nekem olyanom? – kérdezheted joggal. Jó hírem van: biztosan van. Ha kezed a derekadra teszed, és nevetgélni kezdesz, már érezheted is. Anatómiailag az erőközpont a mellkas és a csípő közti terület, beleértve a farizmokat és a belső combizmokat is. A haránt hasizom, a medencealap és a sokbahasadt izom közötti kölcsönhatás segítségével kanalazzuk be a hasunkat, így mintegy fűzőt képezve centrumunk köré. Innen indulnak a Pilates-mozgások, ez támasztja a gerincet, és tart ellen a gravitációnak.

 

3a.jpgMásik fontos fogalom a Doboz. Ez alatt a két váll és a csípők által határolt képzeletbeli téglalapot értjük. Optimális helyzetben e négyszög szögei derékszögűek a gyakorlatok során.

 

A Kritikus összeköttetésekre különös figyelmet szentelünk az edzés során. Ezek segítenek az Erőközpont megtartásában, az Erőközpontba mélyedésben. Három kritikus összeköttetésről beszélhetünk:

1. a belső comb és az ülőcsontok középvonal felé tartása

2. a borda a lapockához, lapocka a bordához kapcsolat

3. a sarok és a fenék kapcsolata: amikor fenekedet megfeszíted, sarkaid összehúzódnak a középvonal irányába (próbáld ki!)

 

9a.jpgÉs mit tégy, ha az edződ azt mondja, állj Pilates-állásba? Tulajdonképpen a fentieket együtt: feneked feszítsd meg, lábaidat "cipzárazd össze", testsúlyod a boka elé essen, köldöködet húzd a gerincoszlop irányába, vállaid lazán engedd le, fejed tartsd egyenesen. Ebből a pozícióból kiindulva már készen is állsz a gyakorlásra!

 

6a.jpgHa mindez elsőre soknak tűnik, nem kell megijedni! A gyakorlatban, egyre több Pilates-órával a hátad mögött, minden a helyére kerül! Ráadásul, ha jó edző kezébe kerülsz, ő figyelni fogja, hogy a gyakorlatsort adott napi formádnak megfelelően állítsa össze fokozatos fejlődésed érdekében.

 

 

 

Asztali nézet